The
CLEAR-CAD
TRAIL

CLinical outcomes and cost-Effectiveness of a diAgnostic and tReatment strategy of upfront CTCA plus selective non-invasive functional imaging compared with standard care in patients with chest pain and suspected Coronary Artery Disease: CLEAR-CAD trial

2_82efa21e-9ea9-45a9-a560-83bc4dfdc534
6_IMG_5642

CLEAR-CAD is een multicenter randomised clinical trial in Nederland waarin deze diagnostische CTCA strategie vergeleken wordt met de standaard zorg in patiënten met verdenking coronairlijden. De interventie bestaat uit upfront CTCA, waarna patiënten worden gecategoriseerd als geen coronairlijden waarvoor geruststelling, niet-obstructief coronairlijden waarvoor preventieve OMT, en obstructief coronairlijden waarvoor preventieve en antiangineuze OMT. Bij refractaire angina volgt additionele ischemie detectie middels niet-invasieve functionele beeldvorming. Alleen patiënten met refractaire angina en substantiële ischemie zullen coronairangiografie ondergaan met een directe optie tot revascularisatie. Een minderheid met anatomische hoog risico laesies op CTCA (hoofdstam of proximale LAD) zullen direct voor CAG worden verwezen met optie tot revascularisatie.
De standaard zorg zal bestaan uit een mix van invasieve en non-invasieve diagnostische methoden.
De trial is opgezet om superioriteit van de CTCA strategie te laten zien met betrekking tot klinische uitkomsten binnen 3 jaar follow-up en kosten effectiviteit. Secundaire uitkomsten zullen angineuze klachten en kwaliteit van leven omvatten. Om superioriteit aan te tonen, zullen ongeveer 6500 patiënten worden geïncludeerd.

CLEAR-CAD is ontworpen en opgezet door een groep experts, en leden van de Nederlandse verenigingen van Cardiologie, Radiologie, Nucleaire geneeskunde en thorax chirurgie. Het zal een van de grootste Nederlandse studies met betrekking tot diagnostische en behandelstrategieën zijn in coroanirlijden, en we verwachten dat de resultaten de zorg rond coronairlijden zal sturen. De ZE&GG ZonMW subsidie is toegekend in januari 2022 en de inclusie is in september van 2022 na de officiele kick-off meeting in Utrecht van start gegaan!

Heb je vragen mail naar clearcad@amsterdamumc.nl

Adres

Amsterdam UMC,
locatie AMC, Meibergdreef 9,
1105 AZ Amsterdam

Telefoon

020-5665204

E-mail

clearcad@amsterdamumc.nl